INSTAX se těší vzrůstající oblibě především NADŠENÉHO MLÁDÍ. Vůči ekonomické logice to není úplně pochopitelné, ale mrkněme na téma podrobněji...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Dance festival Trutnov No. 6 -2016
Točit v týmu se zkušeným kameramanem, to je radost. Napřed si přesně domluvíme, jaký typ záběrů má kdo na starosti, domluvíme vyrovnání bílé a citlivost "filmu". Pak víme, že si vzájemně "kryjeme záda". Když mi nevyjde záběr, má ho on. A naopak.
Pozoruhodné je, že za ty roky máme hodně podobné kameramanské reflexy: Stejnou potřebu zoomu, švenku, doby záběru... Při střihu je to pak krásně vidět.
A ten tanec v Trutnově? To byla radost. Sice jsme nikdo netušil, co nás čeká, ale o to větší dobrodružství to bylo. Tohle mám rád.
Zdravím všechny po delší době. Co napsal appalacio můžu z naprosté většiny podepsat. Já tedy osobně vždy preferoval nastavení barev na preset Pavlem uvedené žárovky, tedy někde kolem 3200K. Mě přišlo vždy přijatelnější naprostá stálost barev na jednotlivých kamerách a pouze globální dotažení jednotlivých rozdílů v podání některých barev. Míň práce s tím bylo v případě, kdy jsme točili např. na 3 kamery všechny Canon. Byť byly rozdílných typů, tak podání barev bylo vždy podobné. Když jsme měli v týmu jednu kameru Sony, tak se to muselo rovnat víc. Canony táhnou víc do modra, Sony do žluta. Co jsem taky sem tam řešil byla gama úroveň a kontrast. Levnější kamery byly většinou míň dynamické a pak to bylo při střihu poměrně dost vidět. Nejvíc to bylo znát při kontrolním odkuku na velké obrazovce např. LCD televize.
Co se týče zvuku, tak jsem se pokaždé snažil mít zvuk kromě z kamer i z pultu a bral jsem si od nich i mp3 soubory použité hudby. A to jak kvůli moderátorovi (občas mu je v přirozeném ambientním zvuku zachyceném na kamery špatně rozumět), tak i kvůli hudbě. Důležité pak je, aby se zvuk z mixu vhodně namixoval ke kamerám. Tedy aby se docílila větší srozumitelnost a zároveň se neztratil ten zmíněný ambient, který dává pocit live provedení. Navíc kamery suplují i ruchové mikrofony (potlesky diváků, zvuky dupání nohou které jsou u tanečních vystoupeních často přirozenou rytmickou částí choreografií atd atd).
Co se týče autorských práv k hudbě, tak pokud mám správné informace jsou jednotlivé taneční školy a studia součástí několika národních tanečních asociací a autorská práva k použité hudbě jsou řešeny pro členy těchto spolků nějakou paušální smlouvou. Já jako pořizovatel a zpracovatel záznamu akce jsem to dál neřešil.
Slova "s hlavní kamerou nehýbat", tesám s Tebou, Karle, pomyslně do kamene. Sám dělávám třeba svatby (jen jako dar přátelům či příbuzným, ale možná o to pěknějc ) a kromě hlavního stroje, který nechám hlídat na stativu (třeba) manželku, dělávám detaily a jiné potřebné záběry menší "handy-kamčou" (někdy mám dvě). A taky - jak píšeš i Ty, důležité je nevypínat oba stroje a natáčet si klidně "handkou" polobotky při přechodech, jen když pak nebudu sedět u synchronizace týden se sluchátky na uších. Jinak k té umírající diskusi za mě asi tolik, že to možná nebude tak hrozné: stačí když mrkneš na počet přečtení Tvého příspěvku, který "JE O NĚČEM". Snad se mi přece jen podaří domluvit vše okolo WorkShopu a pak bude zase o pár témat k diskusi více (PJ)...
Vtipné je, že jediným barevným extrémem je ta studená bílá .-) .
Jinak záběr po záběru jsem to nikdy nerovnal, barvy na 3600K v drtivé většině sedí, takže jen stačí trochu srovnat případné odlišnosti mezi kamerama.
Dík Pavle za reakci. Uvaděčku jsem takto nechal schválně, teď když na to koukám, mohl jsem ji trochu "rozsvítit", ale co už .-)) V prvotním nápadu bylo ji tam takto tmavší nechat .-)
Děkovačka nebyla původně v plánu, ale když už ty záběry byly a lidi mají rádi takové věci, tak jsem to tam dal.. svým způsobem to bylo hodně bezprostřední a v těchto chvílích oželím kvalitu záběru nad obsahem .-) kouzlo okamžiku...
S automatikou na vyvážení bílé se musí hodně opatrně, ale u takových představení používám už jen ji, právě kvůli těm neočekávaným změnám barev... praxe mi ukázala, že to je pro mě snazší pak dostříhat... nemám moc trpělivosti záběr po záběru příliš barvit .-)) a hlavně, při takových extrémech, co se na jevišti děje, by to bylo i zbytečné...
Tak v mém případě Dance festivalu je autorská hudba ošéfovaná tím, že natáčení si objednali autoři projektu, kam spadá jak taneční, tak i hudební představení.
Pokud máš na mysli např. taneční představení, které je doprovázeno reprodukovanou hudbou=autorskou, tak by měl mít toto ošetřen ten, kdo představení pořádá a zadá si natáčení s požadavkem zveřejnění. YT pošle upozornění a já mohu dokladovat (zahájím komunikaci s YT, že mám autorská práva ošetřena) objednávkou služeb a vyřízených autorských práv. Ve většině případů se na YT celé představení ani nedává, právě, že nejsou práva ošetřena pro takové zveřejnění.
Dále je tu možnost pouhé reportáže, kdy se zveřejňuje jen dílčí část a originál hudba je jen krátký podkres, tam by to mělo být v pořádku, protože se nejedná o hlavní motiv videa. V autorském zákoně to je upraveno, z hlavy nevím přesnou citaci.
A v neposlední řadě, když dělám nějaký sestřih a použiji autorskou hudbu z netu atd. a YT se mi ozve s autorskými právy, nevím jak jiní, ale mám vždy možnost odkliknout, že jsem seznámen=souhlasím s omezením, nekomerčně mohu tedy nechat video zveřejněné. Zpravidla to znamená, že v některých zemích nejde zvuková stopa videa přehrát na mobilních (telefony, tablety) přehrávačích YT (dá se to obejít spuštěním internetového prohlížeče v Pc verzi) a pak jede i zvuková stopa, ale na stolních PC je to bez "omezení", tj. YT si tam na oplátku vloží reklamu. Tím to mám za vyřízené, oni mi nechají video nekomerčně zveřejněné a autorská práva ošetří=zaplatí vložením své reklamy.
V této souvislosti by mne zajímalo jak se řeší otázka autorských práv v souvislosti s autentickým hudebním doprovodem záznamu takových akcí (hudba k danému tanečnímu vystoupení použitá taneční skupinou). Kdysi jsem natáčel něco takového (rovněž multikamem) a po umístění na YT mi bylo oznámeno porušení autorských práv.
Nazdar, narychlo jsem kouknul (jedním okem na youtube, druhým na reprízu Bídníků v TV .-) ). Je to celé pekné, jen v tom úvodu bych tu paní odclonil, je moc tmavá (nebo vytáhnul dodatečně). Je tam docela dlouho na to, aby byla špatně exponovaná. A pak na konci je tam víc pohybu, když se přicházejí děkovat dospěláci, tam mi přijde, že je občas záběr zbytečně úzký a pak se to nestíhá ušvenkovat.
Ta automatika na barvu vám asi funguje, já se tomu vždy bránil, ale je pravda, že v tom tanci to občas někdo napálí úplně bílým (studeným) světlem, že bys to musel dodatečně rovnat. Pokud vám to takhle funguje, tak proč ne. My jsme na běžných akcích, kde se světlo tolik nemění (to včetně koncertů, kde čistě bílým světlem nikdo efektově nevstupuje) dávali 3600K a bylo to ok, většinou naprostá pohoda (důvodem bylo, že lacinější kamery mají "sluníčko" a "žárovičku", které většinou mají 5600K a 3600K, takže se dají srovnat všechny kamery). Pak barvy neujížděly ani při krátkodobém blikání silně saturovaným světlem (modrou, červenou, zelenou), kde automat většinou bloudí.
https://youtu.be/vj5FSVXAa0s